Program Jadranske prekogranične suranje 2007.-2013. (IPA ADRIATICO)

KEY Q

KEY Q: A Key for the Quality in the development and responsible value build up of agro-food resources from both Adriatic coasts - Ključ za kvalitetu u razvoju i valorizacija poljoprivredno- prehrambenih resursa na jadranskom prostoru

Prirodna i kulturna bogatstva i sprječavanje rizika

Održivi turizam

27 mjeseci (11/03/2011-11/05/2013)

http://keyq.azrri.hr/

Lead partner
  • AZRRI- Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin (Hrvatska)
Partners
  • Centar za profesionalnu edukaciju „Opera Villaggio del fanciullo“ (Italija)
  • Turistička zajednica zapadno- hercegovačkog Kantona (Bosna i Hercegovina)
  • Centar za edukaciju (Italija)
  • Istarska županija (Hrvatska)
  • Provincia di Padova (Italija)
  • Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula (Hrvatska)
  • Strukovna škola Eugena Kumičića, Rovinj (Hrvatska)
  • Turističko- ugostiteljska škola Antuna Štifanića, Poreč (Hrvatska)
  • Srednja turističko- ugostiteljska škola Mostar (Bosna i Hercegovina)
677,695.00 €
Project value
310,000.00 €
Budget AZRRI
85.00%
EU financing
15.00%
Own financing

Project description

Svjestan razvoj visoko kvalitetnog turizma može pomoći razvoju lokalne ekonomije, bez negativnog utjecaja na okoliš i na prirodne resurse, doprinoseći socijalnoj stabilnosti i uravnoteženim odnosima između urbanih i ruralnih područja, obalnih i unutrašnjih teritorija jadranskog prostora koji dijeli visoke razine prirodnih i kulturnih bogatstava. Cilj projekta bio je podržati razmjenu iskustava, ekspertiza i kompetencija između studenata ugostiteljskih škola, profesora i lokalnog stanovništva partnera projekta radi razvoja integrirane turističke ponude koja se temelji na kvaliteti poljoprivredno- prehrambenih proizvoda.

Specific goals

Cilj projekta KEY Q bio je održivi razvoj jadranskog prostora kroz valorizaciju tipičnih proizvoda i poljoprivredno- prehrambenih resursa kroz:

  1. Okolišnu i  kulturnu baštinu (gastronomska kultura i eksplotacija tipičnih proizvoda),
  2. ljudski kapital ( kompetencije i zapošljavanje),
  3. edukaciju stanovništva vezano za potrošnju kvalitetnih proizvoda.

 

Expected results

Jedna od pilot aktivnosti projekta odnosno glavni output projekta je izgradnja i opremanje prekogranične edukacijske kuhinje smještene na Gortanovom Brijegu u Pazinu u sklopu Centra za regionalno- ruralni razvoj. Edukacijska kuhinja biti će centar izvrsnosti za razvoj lokalnih poljoprivredno- prehrambenih proizvoda te u sklopu edukacijske kuhinje opremljena je i degustacijska sala.