Opis projekta

Projekt pod nazivom „Okusi Istre“ predstavlja suradnju Istarske županije, AZRRI-Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin te istarskih kuhara. Cilj projekta je očuvanje istarske tradicionalne kuhinje kroz stvaranje digitalne baze recepata čime se uspostavljaju temelji gastronomske i kulturne baštine za buduće naraštaje. Kroz prikaze recepata predstavljaju se ne samo tradicionalna jela već i lokalne namirnice, sirovine i proizvodi, osebujni načini pripreme jela, te alati koji se koriste u pripremi istih, a koje je kako takve potrebno sačuvati.

Okusi Istre obuhvaćaju seriju videozapisa kojima se prikazuje proces pripreme pojedinih tradicionalnih istarskih jela, popraćene zanimljivim animacijama i melodičnom istarskom glazbom u pozadini. Serije videozapisa će se diseminirati putem službenog YouTube kanala te društvenih mreža, a sve u cilju povećanja svjesnosti o tradicionalnoj istarskoj gastronomiji koja ne smije pasti u zaborav.

U budućnosti, projektu će se pridružiti i drugi važni istarski chefovi i ugostitelji koji će svojom filozofijom u pripremi jela upotpuniti bazu recepata, kako bi ona bila prikazana kroz različite izričaje i viđenja.

 

Video klipovi