Jadranska prekogranična suradnja INTERREG III A

ADRIA FOOD QUALITY

ADRIA FOOD QUALITY - Promocija jadranskog prostora kao područja sa visokokvalitetnim proizvodima voćarsko-povrtlarskog i životinjskog porijekla

15 mjeseci (10/2006 - 01/2007)

Lead partner
  • Pokrajina Forlì – Cesena (Italija)
Partners
  • Centuria R.I.T. (Italija)
  • Regija Emilia-Romagna (Italija)
  • Centrale sperimentazioni e servizi agro-ambientali (Italija)
  • AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin (Hrvatska)
  • Koprivnički poduzetnik d.o.o. – Koprivnica (Hrvatska)
  • LIR- Inicijativa lokalnog razvoja (Bosna i Hercegovina)
  • Grad Lazarevac (Srbija)
  • Eucon (Srbija)
  • Grad Kotor (Crna Gora)
  • Eko centar "Delfin" Crna Gora)
  • ABMC Association and Business Managment Center - Centar za poslovni menađment (Albanija)
  • Zavod za istraživanje (Albanija)
625,550.00 €
Project value
84,446.00 €
Budget AZRRI

Project description

Cilj projekta bio je doprinos stvaranju prekojadranske suradnje na području uzgoja zdravog i kvalitetnog voća, povrća i stoke, s naglaskom na porijeklo proizvoda kroz niz integriranih aktivnosti. S jedne strane namjera je bila osigurati poljoprivrednom sektoru  unutar zemalja istočne obale Jadrana mogućnost za razvoj, diverzifikaciju i izvoz na način da se lokalne proizvođače učini konkurentnim u okvirima EU, te s druge strane, osigurati lokalnim potrošačima zdrave proizvode te visoke organoleptičke kvalitete. Projekt je pogodovao integriranom razvoju poljoprivrede između jadranskih regija i njihovom okolnom ekonomskom području, strukturalnom prilagođavanju primarnog sektora brzim ekonomskim promjenama u drugim sektorima i progresivnom širenju komercijalnih horizonata.

Specific goals

  1. Analiza postojećih proizvodnji radi nalaženja sinergija i komplementarnosti,
  2. analiza postojećih tehničkih službi te analiza zdravstenih i kvalitatvnih standarda,
  3. izrada zajedničkih smjernica i minimalnih standarda u kvaliteti i porijeklu proizvoda,
  4. izrada studija izvedivosti za primjenu novih usluga ili kvalitetan razvoj postojećih (kvaliteta i porijeklo proizoda) te izrada studija za promicanje tipičnih proizvoda,
  5. organizacija radionica i seminara za prijenos i promicanje iskustava i dobrih praksi,
  6. organizacija stručne prakse u Italiji za tehničko osoblje te osnivanje stručnih savjetodavnih timova i centara za tehničku pomoć,
  7. stvaranje modela za razvoj znanstveno-tehnoloških parkova i specijalnih škola za certifikaciju i kontrolu ispravnosti hrane.

 

Expected results

Ključnim djelatnicima i institucijama na području poljoprivrede pružile su se organizacijske, administrativne i tehničke te smjernice vladanja u cilju promicanja metoda za zdravu i kvalitetnu proizvodnju, skladištenje, prerade, konzervaciju i distribuciju. Kako bi se stečena saznanja i iskustva mogla dalje promovirati u zemljama partnerima izradila se višejezična web stranica,  smjernice za proizvodnju zdravih i kvalitetnih hortikulturnih i zootehničkih proizvoda, studija izvedivosti za osnivanje novih službi, studija izvedivosti o regulacijskom modelu za nove proizvodnje geografski vezane za Jadran te pripremna studija izvedivosti za osnivanje agro-industrijskih znanstvenih i tehnoloških parkova i škola za certificiranje i monitoring hrane.