20 godina postojanja Agencije za ruralni razvoj Istre

20 godina postojanja Agencije za ruralni razvoj Istre

Agencija za ruralni razvoj Istre ove godine obilježava 20 godina od osnivanja te u tom povodu navodimo glavne aktivnosti, rezultate ali i uspjehe ostvarene u ovih dva desetljeća postojanja.

Misija Agencije jest promocija istarskih poljoprivrednih proizvoda i namirnica, te povezivanje sa sektorom turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva, te zaštita istarskih autohtonih pasmina boškarina, tovara, ovce i koze kroz razvojne programe i vraćanje života u ruralni prostor Istre.

Aktivnostima, projektima i prvenstveno zajedničkim radom, Agencija je pridonijela stvaranju gospodarskih prilika za sve žitelje istarskog poluotoka, potaknuta je proizvodnja autohtone hrane te ujedno pridoneseno je regionalnom razvoju, rastu i zapošljavanju i gradnji temelja za daljnji razvitak Istarske županije.

Rad Agencije kroz brojke:

  •     600 istarskih goveda 2003. godine, 2.400 istarskih goveda 2023. godine
  •     250 istarskih magaraca 2003. godine, 1.000 istarskih magaraca 2023. godine
  •     50 istarskih koza 2003., 150 istarskih koza danas
  •     cca  2.800 istarskih ovaca
  •     120 ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi imaju meso istarskog goveda
  •     Istarsko govedo - 25 t mesa godišnje i 20 t suhomesnatih proizvoda godišnje
  •     Magarac - 5 t mesa godišnje i 4 t proizvoda suhomesnatih godišnje
  •     Ovca - 4 t svakog proizvoda godišnje
  •     30 EU i nacionalnih projekata u iznosu od 4,3 milijuna EUR
  •     210 edukacijsko-kuharskih radionica
  •     2.365 polaznika edukacijsko-kuharskih radionica
  •     42 mentora edukacijsko-kuharskih radionica

Banka animalnih gena:

  •     8.000 doza sjemena bikova istarskog goveda
  •     1.200 uzoraka tkiva istarskih izvornih pasmina
  •     220 genotipiziranih uzoraka istarskih goveda i koza

Doznajte u članku objavljenom u lokalnom časopisu Glas Istre što je to obilježilo dva desetljeća postojanja Agencije za ruralni razvoj Istre.

U nastavku možete pronaći članak u PDF verziji.

Share