Program ERASMUS+ 2014.
CAVA
CAVA: Competences for Added Value Agro-food Micro-Productions: Entrepreneurial Development in Rural Areas - Kompetencije za dodanu vrijednost u poljoprivredno-prehrambenoj mikro proizvodnji: razvoj poduzetništva u ruralnim područjima
K2-Suradnja za inovacije i razmjena dobre prakse
Strateška partnerstva u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih
36 mjeseci (1/9/2014-31/8/2017)
Lead partner
- CEFAL Emilia Romagna- Società Cooperativa Europea Formazione Aggiornamento Lavoratori (Italija)
Partners
- SCF Association (National Level) of Vocational Training Bodies (Italija)
- AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin (Hrvatska)
- CEC-Comité Européen de Coordination (Belgija)
- Civitas Foundation for Civil Society (Rumunjska)
- SCF-Scuola Centrale Formazioni (Italija)
- AFMR ETCHARRY –Association pour la Formation en Milieu Rural (Udruga za edukaciju, Francuska)
- Istarska županija (Hrvatska)
- Dolnoslaska Organizacja Turystyczna (Poljska)
- CASA ARTUSI SOC.CONS. A.R.L. - Gastronomski centar didaktičke talijanske kuhinje (Italija)
- Cooperativa Lunca Somesului Mic (Rumunjska)
Project description
Projekt CAVA bio je orijentiran na sektor poljoprivrede, gastronomije i turizma te imao je za cilj poboljšanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i tipične gastronomske kulture kao područja razvoja poslovanja te povećanje zapošljivosti. Projektom utjecalo na poduzetničke (kreativnost, proaktivnost i duh poduzetništva) i tehničko-strukovne vještine u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Na taj se način pridonijelo promociji prehrambenih mikro-prerađivačkih kvalifikacija i prijenosu kompetencija između različitih kultura i generacija kao sredstvo razlikovanja proizvodnih djelatnosti te održivosti ruralne ekonomije i turizma koji se odnosi na promociju lokalnih proizvoda u perspektivi uravnoteženog teritorijalnog razvoja.
Specific goals
- Održivi razvoj područja Jadrana kroz podizanje vrijednosti tipičnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i resursa u pogledu: prirodna i kulturna baština – gastronomska kultura i iskorištavanje tipičnih proizvoda, ljudski kapital – povećanje kompetentnosti, zapošljivosti te edukacija građana u cilju osvješćivanja u svezi kvalitetne potrošnje hrane,
- pružanje podrške u razmjeni iskustva između učenika i učitelja strukovnih škola, građana i projektnih partnera, s ciljem razvoja integrirane turističke ponude bazirane na poljoprivredno-prehrambenim proizvodima,
- poticanje javno-privatnog partnerstva u promicanju prehrambene baštine Jadrana.
Expected results
Outputi projekta se odnose na:
- izradu 10 studija dobre prakse na području agrobiznisa i ruralnog razvitka,
- izradu edukacijskog kurikuluma mesne industrije autohtonih pasmina te
- izradu zajedničkog modula karakteristika mesa autohtonih sorti.