Program ERASMUS+ 2014.

CAVA

CAVA: Competences for Added Value Agro-food Micro-Productions: Entrepreneurial Development in Rural Areas - Kompetencije za dodanu vrijednost u poljoprivredno-prehrambenoj mikro proizvodnji: razvoj poduzetništva u ruralnim područjima

K2-Suradnja za inovacije i razmjena dobre prakse

Strateška partnerstva u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih

36 mjeseci (1/9/2014-31/8/2017)

Lead partner
  • CEFAL Emilia Romagna- Società Cooperativa Europea Formazione Aggiornamento Lavoratori (Italija)
Partners
  • SCF Association (National Level) of Vocational Training Bodies (Italija)
  • AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin (Hrvatska)
  • CEC-Comité Européen de Coordination (Belgija)
  • Civitas Foundation for Civil Society (Rumunjska)
  • SCF-Scuola Centrale Formazioni (Italija)
  • AFMR ETCHARRY –Association pour la Formation en Milieu Rural (Udruga za edukaciju, Francuska)
  • Istarska županija (Hrvatska)
  • Dolnoslaska Organizacja Turystyczna (Poljska)
  • CASA ARTUSI SOC.CONS. A.R.L. - Gastronomski centar didaktičke talijanske kuhinje (Italija)
  • Cooperativa Lunca Somesului Mic (Rumunjska)
429,899.80 €
Project value
56,784.00 €
Budget AZRRI

Project description

Projekt CAVA bio je orijentiran na sektor poljoprivrede, gastronomije i turizma te imao je za cilj poboljšanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i tipične gastronomske kulture kao područja razvoja poslovanja te povećanje zapošljivosti. Projektom  utjecalo na poduzetničke (kreativnost, proaktivnost i duh poduzetništva) i tehničko-strukovne vještine u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Na taj se način pridonijelo promociji prehrambenih mikro-prerađivačkih kvalifikacija i prijenosu kompetencija između različitih kultura i generacija kao sredstvo razlikovanja proizvodnih djelatnosti te održivosti ruralne ekonomije i turizma koji se odnosi na promociju lokalnih proizvoda u perspektivi uravnoteženog teritorijalnog razvoja.

Specific goals

  1. Održivi razvoj područja Jadrana kroz podizanje vrijednosti tipičnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i resursa u pogledu: prirodna i kulturna baština – gastronomska kultura i iskorištavanje tipičnih proizvoda, ljudski kapital – povećanje kompetentnosti, zapošljivosti te edukacija građana u cilju osvješćivanja u svezi kvalitetne potrošnje hrane,
  2. pružanje podrške u razmjeni iskustva između učenika i učitelja strukovnih škola,  građana i projektnih partnera, s ciljem razvoja integrirane turističke ponude bazirane na poljoprivredno-prehrambenim proizvodima,
  3. poticanje javno-privatnog partnerstva u promicanju prehrambene baštine Jadrana.

 

Expected results

Outputi projekta se odnose na:

  • izradu 10 studija dobre prakse na području agrobiznisa i ruralnog razvitka,
  • izradu edukacijskog kurikuluma mesne industrije autohtonih pasmina te
  • izradu zajedničkog modula karakteristika mesa autohtonih sorti.