JAVNI POZIV za sudjelovanje na radionici „Mesni odresci i zrenje mesa autohtonih pasmina Istre 2“

JAVNI POZIV za sudjelovanje na radionici „Mesni odresci i zrenje mesa autohtonih pasmina Istre 2“

Specijalizirana radionica za sudjelovanje na radionici „Mesni odresci i zrenje mesa autohtonih pasmina Istre 2“ u sklopu projekta KLIK Pula, održat će se u četvrtak i petak, 10. i 11.02.2022.  godine u Edukacijsko gastronomskom centru Istre s početkom u 10:00 h.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (u daljnjem tekstu ŠTUT Pula) kao nositelj projekta KLIK Pula - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma i AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin kao partner na projektu objavljuju Javni poziv za sudjelovanje na radionici „Mesni odresci i zrenje mesa autohtonih pasmina Istre“.

Projekt KLIK Pula provodi se u okviru Europskog socijalnog fonda (ESF) za razdoblje 2014.-2020. godine. Svrha Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma - KLIK Pula jest povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz unaprjeđenje obrazovne infrastrukture i provedbu programa obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja ljudskih potencijala izvrsne kvalitete sukladno potrebama visoko kvalitetnih smještajnih i uslužnih kapaciteta. Ova radionica jedan je od specijaliziranih programa za usavršavanje odraslih polaznika koji provode ŠTUT Pula-RCK KLIK Pula i AZRRI d.o.o.

Zbog izuzetno velike zainteresiranosti polaznika, ponovno se organizira radionica „Mesni odresci i zrenje mesa autohtonih pasmina Istre“, a sve kako bi im omogućili nadogradnju znanja i vještina u svezi mesa autohtonih pasmina Istre (istarsko govedo - boškarin, istarski tovar - magarac, istarska ovca i istarska koza) te tehnika zrenja za pojedinu vrstu mesa.

Odležavanje odnosno zrenje mesa proces je kojim se dolazi do “razbijanja” vezivnog tkiva u mesu, čime meso postaje puno mekše. U kuharstvu razlikujemo dvije vrste zrenja, suho zrenje - dry aging i mokro zrenje - wet aging. Svrha ove dvodnevne radionice jest upoznavanje kuhara polaznika s anatomskim pozicijama autohtonih istarskih pasmina te postupcima zrenja mesa na bazi tradicionalnih i modernih varijanti sastojaka.

Struktura radionice podijeljena je na teorijski i praktični dio, koji će se odvijati kroz dva dana, kako bi polaznici na najbolji način dobili uvid u tematiku radionice. Chef predavač ove dvodnevne specijalizirane radionice bit će renomirani hrvatski chef, Zdravko Tomšić. Chef je restorana Draga di Lovrana (Lovran), gdje provodi niz projekata s ciljem valorizacije lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te na ovoj radionici polaznici će dobiti uvid u različite vrste mesnih odrezaka pojedinih istarskih pasmina te mogućnostima koje im različite tehnike odležavanja pružaju.

Radionica je besplatna za sve sudionike, a održat će se u četvrtak i petak, 10. i 11.03.2022.  godine u didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre (Gortanov brijeg 1, Pazin) s početkom u 10:00 sati.

Prijave se zaprimaju do popunjenosti slobodnih mjesta, i to za po jednog polaznika iz svakog od prijavljenih objekata/institucija. Molimo sve zainteresirane da svoje prijave za sudjelovanje šalju e-mailom na edukacije@azrri.hr a za sve informacije da nam se obrate  pozivom na kontakt broj 052/351-596.

Napomena: aktivnost se provodi u organizaciji regionalnog centra kompetentnosti KLIK Pula-ŠTUT Pula

Više informacija potražite u dolje navedenom dokumentu Javnog poziva.

Share