Chef Matija Bogdan otvorio jesenski ciklus radionicom krumpira
Jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica 2022. godine službeno je započeo radionicom chefa Matije Bogdana na tematiku valorizacije krumpira u kreativnoj gastronomiji, koja je održana 25. listopada 2022. godine.
U didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre, dana 25. listopada 2022. godine održana je radionica pod nazivom „Krumpir - jednostavna namirnica za složene priloge i jela“, čime je označen početak jesenskog ciklusa edukacijsko-kuharskih radionica. Chef Matija Bogdan, ovom virtuoznom i nadasve kreativnom radionicom, proširio je znanja kuhara polaznika o tematikama pripreme krumpira.
Krumpir je namirnica koja je u Europu stigla u 16. stoljeću, nakon osvajanja Amerike, a u naše krajeve stiže Napoleonovim osvajačkim ratovima negdje u 18. i 19. stoljeću. U kratko vrijeme krumpir se proširio cijelom Europom a i šire, te zbog lakog uzgoja postaje namirnica dostupna svakom kućanstvu na selu i u gradu. Zbog njegove dostupnosti, krumpir kao jeftina sirovina vrlo brzo postaje dio mnogih jela i ukorjenjuje se u mnoge kulture, te do danas ostaje nezamjenjiv dio gastronomije skoro cijelog svijeta. Također zbog trendova u gastronomiji, posebice korištenju u „fast“ objektima, krumpir gubi svoj potencijal i postaje običnim, svakodnevnim proizvodom. Ovom radionicom, chef Matija Bogdan dokazano nam je upravo suprotno. Krumpir je namirnica, koja korištenjem pravilnih tehnika obrade, postaje neobjašnjiva kreacija na tanjuru.
Održavši odličnu vegetarijansku i vegansku radionicu u ovogodišnjem proljetnom ciklusu, chef Matija Bogdan se pokazao izvrsnim mentorom predavačem, koji posjeduje mnogo znanja o povrću, njegovoj povijesti i specifičnosti. Upravo zbog njegovog osebujnog stila fine dininga, izuzetne posvećenosti lokalnim namirnicama te višegodišnjem iskustvu rada u vrhunskim restoranima, valorizacija krumpira pokazala se kao odličan izbor za njegovu radionicu.
Na početku radionice održano je uvodno predavanje stručnjakinje dr.sc. Ilak Peršurić Anite Silvane. Podteme predavanja bile su:
- krumpir kao poljoprivredno-prehrambeni proizvod,
- potencijali potrošnje krumpira kao namirnice i
- stavovi potrošača prema potrošnji i konzumaciji krumpira.
Radionicu su pohađali polaznici iz sektora ugostiteljstva, posebice chefovi i vlasnici restorana, konoba i bistroa te obiteljskih malih hotela te upravo to je dokaz kako se različite tematike edukacija mogu interpretirati u različitim kuhinjama i objektima.
Chef Matija Bogdan na radionici je prikazivao sljedeće tehnike obrade krumpira:
- Pommes soufflées
- Potato Galette
- Potatoes Au Gratin
- Confit potatoes te različite emulzije i umake od krumpira.
U nastavku donosimo fotogafije održane radionice.