Chef Matija Bogdan otvorio jesenski ciklus radionicom krumpira

Chef Matija Bogdan otvorio jesenski ciklus radionicom krumpira

Jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica 2022. godine službeno je započeo radionicom chefa Matije Bogdana na tematiku valorizacije krumpira u kreativnoj gastronomiji, koja je održana 25. listopada 2022. godine.

U didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre, dana 25. listopada 2022. godine održana je radionica pod nazivom „Krumpir - jednostavna namirnica za složene priloge i jela“, čime je označen početak jesenskog ciklusa edukacijsko-kuharskih radionica. Chef Matija Bogdan, ovom virtuoznom i nadasve kreativnom radionicom, proširio je znanja kuhara polaznika o tematikama pripreme krumpira. 

Krumpir je namirnica koja je u Europu stigla u 16. stoljeću, nakon osvajanja Amerike, a u naše krajeve stiže Napoleonovim osvajačkim ratovima negdje u 18. i 19. stoljeću.  U kratko vrijeme krumpir se proširio cijelom Europom a i šire, te zbog lakog uzgoja postaje namirnica dostupna svakom kućanstvu na selu i u gradu. Zbog njegove dostupnosti, krumpir kao jeftina sirovina vrlo brzo postaje dio mnogih jela i ukorjenjuje se u mnoge kulture, te do danas ostaje nezamjenjiv dio gastronomije skoro cijelog svijeta. Također zbog trendova u gastronomiji, posebice korištenju u „fast“ objektima, krumpir gubi svoj potencijal i postaje običnim, svakodnevnim proizvodom. Ovom radionicom, chef Matija Bogdan dokazano nam je upravo suprotno. Krumpir je namirnica, koja korištenjem pravilnih tehnika obrade, postaje neobjašnjiva kreacija na tanjuru.

Održavši odličnu vegetarijansku i vegansku radionicu u ovogodišnjem proljetnom ciklusu, chef Matija Bogdan se pokazao izvrsnim mentorom predavačem, koji posjeduje mnogo znanja o povrću, njegovoj povijesti i specifičnosti. Upravo zbog njegovog osebujnog stila fine dininga, izuzetne posvećenosti lokalnim namirnicama te višegodišnjem iskustvu rada u vrhunskim restoranima, valorizacija krumpira pokazala se kao odličan izbor za njegovu radionicu.

Na početku radionice održano je uvodno predavanje stručnjakinje dr.sc. Ilak Peršurić Anite Silvane. Podteme predavanja bile su:

  • krumpir kao poljoprivredno-prehrambeni proizvod,
  • potencijali potrošnje krumpira kao namirnice i
  • stavovi potrošača prema potrošnji i konzumaciji krumpira.

Radionicu su pohađali polaznici iz sektora ugostiteljstva, posebice chefovi i vlasnici restorana, konoba i bistroa te obiteljskih malih hotela te upravo to je dokaz kako se različite tematike edukacija mogu interpretirati u različitim kuhinjama i objektima.

Chef Matija Bogdan na radionici je prikazivao sljedeće tehnike obrade krumpira:

  • Pommes soufflées
  • Potato Galette
  • Potatoes Au Gratin
  • Confit potatoes te različite emulzije i umake od krumpira.

U nastavku donosimo fotogafije održane radionice.

Podijelite