Program Jadranske prekogranične suranje 2007.-2013. (IPA ADRIATICO)
KEY Q
KEY Q: A Key for the Quality in the development and responsible value build up of agro-food resources from both Adriatic coasts - Ključ za kvalitetu u razvoju i valorizacija poljoprivredno- prehrambenih resursa na jadranskom prostoru
Prirodna i kulturna bogatstva i sprječavanje rizika
Održivi turizam
27 mjeseci (11/03/2011-11/05/2013)
Glavni partner
- AZRRI- Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin (Hrvatska)
Partneri
- Centar za profesionalnu edukaciju „Opera Villaggio del fanciullo“ (Italija)
- Turistička zajednica zapadno- hercegovačkog Kantona (Bosna i Hercegovina)
- Centar za edukaciju (Italija)
- Istarska županija (Hrvatska)
- Provincia di Padova (Italija)
- Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula (Hrvatska)
- Strukovna škola Eugena Kumičića, Rovinj (Hrvatska)
- Turističko- ugostiteljska škola Antuna Štifanića, Poreč (Hrvatska)
- Srednja turističko- ugostiteljska škola Mostar (Bosna i Hercegovina)
Opis projekta
Svjestan razvoj visoko kvalitetnog turizma može pomoći razvoju lokalne ekonomije, bez negativnog utjecaja na okoliš i na prirodne resurse, doprinoseći socijalnoj stabilnosti i uravnoteženim odnosima između urbanih i ruralnih područja, obalnih i unutrašnjih teritorija jadranskog prostora koji dijeli visoke razine prirodnih i kulturnih bogatstava. Cilj projekta bio je podržati razmjenu iskustava, ekspertiza i kompetencija između studenata ugostiteljskih škola, profesora i lokalnog stanovništva partnera projekta radi razvoja integrirane turističke ponude koja se temelji na kvaliteti poljoprivredno- prehrambenih proizvoda.
Specifični ciljevi
Cilj projekta KEY Q bio je održivi razvoj jadranskog prostora kroz valorizaciju tipičnih proizvoda i poljoprivredno- prehrambenih resursa kroz:
- Okolišnu i kulturnu baštinu (gastronomska kultura i eksplotacija tipičnih proizvoda),
- ljudski kapital ( kompetencije i zapošljavanje),
- edukaciju stanovništva vezano za potrošnju kvalitetnih proizvoda.
Očekivani rezultati
Jedna od pilot aktivnosti projekta odnosno glavni output projekta je izgradnja i opremanje prekogranične edukacijske kuhinje smještene na Gortanovom Brijegu u Pazinu u sklopu Centra za regionalno- ruralni razvoj. Edukacijska kuhinja biti će centar izvrsnosti za razvoj lokalnih poljoprivredno- prehrambenih proizvoda te u sklopu edukacijske kuhinje opremljena je i degustacijska sala.