Program transnacionalne suradnje Interreg Mediteran 2014.-2020. (INTERREG MED)
MEDFEST
MEDFEST: MED Culinary heritage experiences: how to create sustainable tourist destinations - Kulinarski doživljaji Mediterana: stvaranje održivih turističkih destinacija
Očuvanje i promocija prirodnih i kulturnih resursa Mediterana
Održivo upravljanje razvojnim politikama koje će pridonijeti efikasnijoj valorizaciji prirodnih resursa, kulturnog nasljeđa i pomorskog turizma u obalnom i priobalnom području Sredozemlja
36 mjeseci (01/11/2016 - 31/10/2019)
https://medfest.interreg-med.eu/
Glavni partner
- RC SAZU – Istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (Slovenija)
Partneri
- ASR – Ruralno razvojno udruženje (Italija)
- EI PURPAN - Purpan fakultet inženjerstva (Francuska)
- UB – Sveučilište u Barceloni (Španjolska)
- In Loco – In Loco udruženje za lokalni ruralni razvoj (Portugal)
- AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre (Hrvatska)
- TIHC – Tehnički institut Heraklion. Gospodarska komora (Grčka)
- DITHEKET – Troodos Mreža tematskih centara (Cipar)
Opis projekta
Opći cilj projekta MEDFEST bio je stvaranje ili poboljšanje postojeće strategije za održivi razvoj turizma temeljene na tradicionalnim običajima, lokalnoj poljoprivrednoj proizvodnji i ponudi, te gastronomskim specijalitetima područja Sredozemlja. Ambicija projekta je stvoriti ili poboljšati održive turističke destinacije temeljene na bogatom kulinarskom nasljeđu Sredozemlja, sa ciljem povećanja prosperiteta lokalnih zajednica i kvalitete života na područjima ruralnog zaleđa. Projektom MEDFEST kreirani su alati i instrumenati pomoću kojih su osmišljena inovativna održiva gastronomska iskustva, u cilju diversifikacije ponude turističkog sektora čime bi se turistička sezona upotpunila i produžila.
Specifični ciljevi
- Stvaranje alata za razvoj održivih turističkih destinacija koristeći kulinarsku baštinu kao resurs,
- stvaranje osam novih održivih turističkih destinacija na prostoru Sredozemlja,
- razvijanje zajedničke međunarodnu strategiju gastronomskog turizma Sredozemlja.
Očekivani rezultati
Aktivnosti projekta MEDFEST podijeljene su u dvije faze. U prvoj fazi provelo se istraživanje povezanosti kulinarske baštine Mediterana i održivih oblika turizma temeljem čega su stvoreni alati za razvoj održivih turističkih destinacija te razvijena strategija uključivanja gastronomske tradicije u nove turističke proizvode. Temeljem participativnog pristupa sa svim uključenim dionicima, projektni partneri su razvili specifično iskustvo/proizvod temeljen na kulinarskoj i kulturnoj baštini svoga područja. U drugoj fazi provedeno je testiranje svih osmišljenih gastronomskih doživljaja s glavnim ciljem provjere teorijskog uporišta dobivene strategije, te potom svi rezultati su ukomponirani u završnu strategiju. Glavni outputi projekta su strategija planiranja održivih kulinarskih iskustava Mediterana, koja je prevedena na 8 europskih jezika te 8 održivih turističko-gastronomskih paketa koji će u budućnosti pridonijeti poboljšanju turističke ponude u državama partnerima projekta.