Program prekogranične suradnje Adriatic IPA CBC 2007.-2013.
WELLFOOD ACTION
WELLFOOD Adri-Ionian Cluster Towards Innovation - Jadransko - jonski klaster na putu prema inovacijama
Gospodarska, društvena i institucionalna suradnja
Istraživanja i inovacije
8 mjeseci (04/2016 – 12/2016)
Glavni partner
- Gospodarska komora Macerata (Italija)
Partneri
- Sveučilište politehnika Marche (Italija)
- Regija Marche (Italija)
- LIR Evolution (Bosna i Hercegovina)
- Sveučilište Primorska, Znanstveno-istraživački centar (Slovenija)
- AZRRI- Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin (Hrvatska)
- Dubrovačko-neretvanska županija (Hrvatska)
Opis projekta
Ovim se projektom nastavio rad započet prethodnim projektom pod nazivom WELLFOOD, posvećen jačanju inovacijskih kapaciteta, s naglaskom na poljoprivredno-prehrambeno-turistički sektor, poticanjem veza između poduzeća, RTD inovacijskih Centara (Centar za istraživanje i razvoj tehnologija) - proizvođača - potrošača kao stupa za teritorijalni razvoj i integraciju Jadranskog područja. Projektom WELLFOOD ACTION se stavio naglasak na prekograničnu dimenziju, pronalaženje zajedničke dodirne točke što se tiče poticanja inovacija, razvoja održivog oblika turizma i prijenosa znanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, kao i uvođenje kulturnih promjena ciljanim aktivnostima za podizanje svijesti u školama i kod turista/potrošača.
Specifični ciljevi
- Poboljšanje karakteristika MSP u održivom poljoprivredno-prehrambeno-turističkom lancu vrijednosti
- Razvijanje i jačanje postojećeg WELLFOOD klastera i stvaranja sinergije među partnerima
- Razvijanje svijesti među širom javnosti o alternativnim i održivim turističkim ponudama i destinacijama, koja se odnosi na hranu i njenu dobrobit;
- Poticanje razmjene iskustava, aktivnosti i provođenje sinergije unutar projekata ostvarenih u okviru programa Adriatic IPA CBC.
Očekivani rezultati
Projektom se doprinijelo daljnjem poboljšanju transfera tehnologije iz RTD Centara (Centar za istraživanje i razvoj tehnologija), povećanju potrošačke svijesti o novim istraživačkim spoznajama utjecaja kvalitete hrane i prehrane na održiviji oblik turizma, poštujući pri tome okoliš i tradiciju područja te inovativnosti sustava upravljanja turizmom i uvođenje održivijeg modela.