Objavljen članak na tematiku sprječavanja nastanka otpada od hrane i racionalnog korištenja namirnica
U 2020. godini, AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. u suradnji s Gradom Pazinom i trgovačkim društvom Usluga d.o.o., osmislila je projekt "Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!", na temu sprječavanja otpada od hrane i poticanja maksimalne iskoristivosti namirnica.
Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, u rujnu 2020. godine po prvi puta obilježen je Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane. Taj dan je obilježen u ovoj pandemijskoj 2020. godini, a tu su prigodu Ujedinjeni narodi iskoristili kako bi podsjetili da se 1,3 milijarde tona ili jedna trećina hrane koja se godišnje proizvodi u svijetu za prehranu ljudi izgubljena ili bačena, dok je istovremeno preko 821 milijun ljudi kronično pothranjeno.
U Hrvatskoj je donesen prvi cjeloviti dokument s ključnim mjerama i pripadajućim aktivnostima kojima se želi djelovati na spječavanje nastajanja otpada od hrane duž cijelog prehrambenog lanca - Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane do 2022. godine. Tim dokumentom te konkretnim aktivnostima Vlade i Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, rodila se inicijativa za edukaciju javnosti o održivom gospodarenju otpadom i racionalnom korištenju hrane kao resursa, koja je objedinjena u projektu „Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!“.
U sklopu projekta "Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!", koji je rezultat suradnje Grada Pazina, trgovačkog društva Usluga d.o.o. i AZRRI d.o.o., održan je edukativni event i snimljen promotivni video, a sve u cilju poticanja javnosti na racionalno korištenje hrane kao resursa te održivo gospodarenje otpadom.
Zanimljivi članak o sprječavanju nastanka otpada od hrane objavljen u lokalnim novinama Glas Istre pročitajte u nastavku.