Pogled unatrag: Kulinarske radionice EGCI-ja u 2024.

Pogled unatrag: Kulinarske radionice EGCI-ja u 2024.

Edukacijski gastronomski centar Istre (EGCI) tijekom 2024. godine nastavio je s uspješnim provođenjem edukacijskih aktivnosti kroz proljetni i jesenski ciklus radionica. Organizirano je više od 20 radionica koje su okupile profesionalce iz ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma, kao i zaljubljenike u gastronomiju. Ovi ciklusi, poznati po visokoj kvaliteti programa i mentorima svjetskog renomea, potvrđuju ključnu ulogu EGCI-ja u valorizaciji istarske gastronomije.

Program radionica osmišljen je kako bi sudionicima pružio teorijsko i praktično znanje uz mentorstvo vrhunskih chefova i stručnjaka. Fokus radionica bio je na inovacijama, očuvanju tradicije te održivosti kroz upotrebu lokalnih i sezonskih namirnica.


Proljetni ciklus: Kreativnost i tehnike u gastronomiji

Proljetni ciklus radionica u EGCI-ju bio je prava posveta kreativnosti i tehnici, obuhvaćajući raznolike kulinarske teme i pristupe. Robert Perić vodio je radionice u kojima su polaznici otkrivali tajne savršenog pâte à chouxa i izrade slastičarskih krema, dok je Zdravko Tomšić kroz tri radionice predstavio kulinarske pristupe – od novih rezova mesa boškarina i tehnika za dodatnu valorizaciju, preko pripreme terina kao savršenog hladnog predjela, do osmišljavanja pansionskog buffeta temeljenog na lokalnim i sezonskim proizvodima s naglaskom na praktičnost i raznovrsnost ponude.

Radionica Saše Pribičevića bila je posvećena japanskim tehnikama pripreme hrane s inovativnim korištenjem lokalnih sastojaka. Leonardo Fonseca predstavio je inovativne tehnike emocionalne kuhinje, približavajući polaznicima važnost stvaranja gastronomskih doživljaja inspiriranih bogatom lokalnom kulturom. Maša Salopek, najbolja slastičarka na svijetu po izboru The Best Chef Pastry Award 2021. godine, prezentirala je alate i promijenila percepciju kako od naizgled jednostavnih sastojaka napraviti genijalne slastice unoseći suvremenost u tradicionalne okvire. Janja Benić inspirirala je predstavljanjem sourdough focaccie prilagođene restoranskim sustavima, dok je Mario Mihelj donio svježe ideje o inovativnim tehnikama pripreme mesa. Igor Jagodić, chef Michelinovog restorana Strelec, oduševio je sudionike sezonskim menuom temeljenim na lokalnim okusima i tradiciji.

Jesenski ciklus: Okusi tradicije i održivosti

Jesenski ciklus bio je posvećen senzorskoj analizi i valorizaciji lokalnih proizvoda. Blanka Sinčić Pulić vodila je edukacije o prepoznavanju kvalitete suhomesnatih proizvoda, dok je David Skoko vodio radionicu posvećenu pripremi glavonošaca i ribljeg street fooda s kreativnim receptima i filozofijom maksimalnog iskorištavanja namirnica. Suzana Kvesić je kroz dvodnevnu radionicu slastičarstva istraživala inovativne kombinacije lokalnih namirnica, a Sanja Krmpotić ponudila uvide u važnost gostoljubivosti i lojalnosti. Marijo Čepek priredio je popularne radionice o sezonskim gljivama i europskim mesnim klasicima, dok su Luka Košir i Ante Udovičić donijeli jedinstvenu energiju spojem tradicije i inovacije. Robert Perić je tijekom jeseni podučavao izradu tjestenine od različitih vrsta brašna s inovativnim nadjevima te poveo polaznike u svijet čokolade kroz radionicu izrade pralina s lokalnim sastojcima.

Ovi ciklusi još su jednom potvrdili ključnu ulogu EGCI-ja kao mjesta gdje se znanje dijeli i valorizira istarska gastronomija, kultura i povijest. Svaka radionica, bilo da se bavila tehnikama slastičarstva, fermentacije ili sezonskim specijalitetima, pridonijela je širenju svijesti o bogatstvu lokalnih okusa i vrijednosti zajedničkog učenja.


Pred nama: 2025. godina

Godina 2024. bila je obilježena uspješnim edukacijskim programima koji su privukli velik broj sudionika i potvrdili važnost EGCI-ja kao edukacijske platforme za istarsku gastronomiju. Novi ciklus radionica planiran je za proljeće 2025. godine, a za sve informacije o nadolazećim edukacijama pratite službene kanale EGCI-ja. Zahvaljujemo svim sudionicima, mentorima i partnerima na doprinosu uspjehu radionica koje oblikuju budućnost istarske gastronomije!

Podijelite