Program transnacionalne suradnje Italija – Hrvatska (Interreg IT-HR) – 1. Poziv Standard+ projekata

KeyQ+

KeyQ+: Culture and tourism as keys for quality cross border development of Italy and Croatia - Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske

Okoliš i kulturna baština

Učiniti prirodnu i kulturnu baštinu snažnom za održiv i uravnoteženiji teritorijalni razvoj

21 mjesec (01/01/2018 – 30/09/2019)

https://www.italy-croatia.eu/web/keyqplus

Glavni partner
  • AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre Pazin (Hrvatska)
Partneri
  • CIVIFORM Cividale del Friuli (Italija)
  • Grad Pula-Pola (Hrvatska)
  • Grad Cividale del Friuli, Cividale del Friuli (Italija)
  • Tržnica d.o.o. Pula (Hrvatska)
  • Scuola Centrale Formazione - Centar za strukovnu edukaciju Mestre (Italija)
  • Turistička zajednica grada Malog Lošinja (Hrvatska)
  • Casa Artusi – Centar gastronomske kulture, Forlimpopoli (Italija)
871.925,00 €
Ukupna vrijednost projekta
203.820,00 €
Budžet AZRRI
85,00%
EU financiranje
15,00%
Vlastito financiranje

Opis projekta

KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q, financiran europskim sredstvima u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom Brijegu. Cilj projekta KeyQ+ bio je povećanje turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije. U sklopu projekta pilotiralo se povećanje atraktivnosti i valorizacija povijesnih kulturnih građevina područja, između ostalog, Tržnica u Puli iz razdoblja Austrougarske monarhije i u Trstu povijesna zgrada pod nazivom „Brod slobode koji je skrenuo na istok“ sagrađenu 1950. godine.

Specifični ciljevi

  1. Promocija manje poznatih turističkih mjesta i valorizacija slabije vrednovanih kulturnih dobara
  2. Jačanje turizma u razdoblju pred- i post-sezone,
  3. Promocija lokalnih proizvoda i tradicionalnih recepata KeyQ+ teritorija povezivanjem gastronomske i kulturne turističke ponude,
  4. Obuka turističkih aktera (konobara i kuhara) olokalnih proizvodima i tradicionalnim receptima, te načinu stvaranja integrirane turističke ponude koja povezuje kulturu i gastronomiju područja.

Očekivani rezultati

Glavni rezultati projekta je gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, te stvoreno je sedam KeyQ+ mjesta koja predstavljaju referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Rezultati projekta  promovirani su kroz 7 KeyQ+ Festivala organiziranih van sezone koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru turizma.  Jedna od pilot aktivnosti je i uspostava didaktičke kuhinje u sklopu Tržnice u Puli gdje će ekspertni chefovi moći izvoditiinovativne radionice i cooking show koncepte s ciljem privlačenja više turista i lokalnih stanovnika.