Reportaže o održanoj radionici „Sinergija chefova i novinara ka stvaranju održive i odgovorne gastronomije Istre“

Reportaže o održanoj radionici „Sinergija chefova i novinara ka stvaranju održive i odgovorne gastronomije Istre“

U srpnju 2021. godine, AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre po prvi puta je organizirala i uspješno provela edukativno-kuharsku radionicu za novinare.

Na kuharskoj radionici „Sinergija chefova i novinara ka stvaranju održive i odgovorne gastronomije Istre“ uspješno je predstavljen koncept odgovornog korištenja namirnica uz posljedično smanjenje stvaranja otpada. AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre organizirala je edukativno-kuharsku radionicu na kojoj su poznati hrvatski chefovi pripremali zanimljiva kreativna jela s jednim glavnim ciljem, a koji obuhvaća racionalno korištenje hrane kao resursa te maksimizaciju iskoristivosti namirnica u različitim jelima.

Radionica se održavala u didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre na kojoj je kuharski dvojac, chef restorana Nebo u sklopu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa Deni Srdoč, poznati kao najmlađi Michelinov kuhar u Hrvatskoj te profesor slastičarstva i Executive chef LF Cateringa Robert Perić pripremao jela na bazi dvije osnovne namirnice: meso i riba. Nakon uvodnog predstavljanja direktora Agencije, Igora Merlića svi novinari sudionici su ostavili svoje mikrofone i kamere te zasukali rukave te pridružili se chefovima u kuhanju. Koja su to jela pripremana, pročitajte u objavi pod rubriku "Novosti" na web stranici.

Radionica je imala za cilj podignuti svijest o održivom korištenju hrane kao resursa, na kojoj su novinari od chefova saznali mnogo zanimljivih trikova, od načina iskoristivosti namirnica, spremanja viškova pa sve do pravilnog odlaganja otpada. U Agenciji smatramo smatramo da vrlo važnu ulogu u stvaranju pozitivnog i „zdravog“ mijenja imaju mediji koji djeluju kao prenosnici vijesti ali i društvenih promjena te da je njihovo uključivanje u podizanje svijesti o racionalnom korištenju hrane kao resursa od krucijalne važnosti.

Kakvi su dojmovi i iskustva novinara koji su sudjelovali na radionici pročitajte u dolje navedenim člancima.

1.članak - blog Andreine priče

2.članak - portal Bookaleta

 

Podijelite