Objavljeni članci o radionicama proljetnog ciklusa 2022. godine

Objavljeni članci o radionicama proljetnog ciklusa 2022. godine

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre proljetnim ciklusom edukacijsko-kuharskih radionica 2022. godine učinila je potpuno novi zaokret te u suradnji s vrhunskim hrvatskim i inozemnim chefovima predavačima, osmislila je inovativne tematike edukacija.

I ove godine, sada već sedme za redom, AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre organizirat će proljetni ciklus edukacijsko-kuharskih radionica za ugostiteljske djelatnike, kuhare, slastičare, managere i voditelje, konobare te drugo zainteresirano osoblje. Od osnutka Edukacijsko gastronomskog centra Istre, kroz 5 proljetnih i 6 jesenskih ciklusa odnosno 6 godina provođenja kontinuirane edukacije ljudskih potencijala ugostiteljsko-turističkog sektora, ostvareni su izvanredni rezultati, koji su zasigurno učvrstili temelje istarske gastronomije i nadamo se dali smjer u vrednovanju istarske i hrvatske kuhinje.

Sa završenim jesenskim ciklusom 2021. godine, ukupan broj polaznika dostigao je brojku od 2000, što upućuje na kontinuiran, dosljedan i posvećen rad Edukacijsko gastronomskog centra. Ukupno 33 kuhara mentora, dokaz su vjerodostojne kvalitete održanih kuharskih i uslužnih radionica, a preko 170 edukativnih radionica, pokazatelj su suradnje s polaznicima i osluškivanja struke u potrebama ka kreiranju novih aktualnih tema i angažmanu novih predavača. Ono što je iz aspekta Istarske županije i AZRRI-a možda i bitnije je dokaz da Edukacijski gastronomski centar Istre postaje vjerodostojna institucija za vrednovanje istarskih lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a istarska  tradicionalna i moderna gastronomija poslužile su s ciljem njihove promocije.

Edukacijama kojima se usavršavaju i nadograđuju kapaciteti u sektoru ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma, vrši valorizacija lokalnih proizvoda kroz tradicionalna i kreativna jela, te u konačnici povezuje primarni poljoprivredni sektor s turističko-uslužnim djelatnostima, zapravo se podiže svijest o važnosti kvalitetne prehrane u svim društvenim sferama, ne samo u turizmu, te se grade temelji Istre kao enogastro destinacije. Primarni, poljoprivredno stočarski sektor te ribarstvo, izvor su namirnica za prehranu odnosno gastronomiju u širem smislu, osobito važno u kreiranju regije koja se jako povezuje sa svojim teritorijem, koji zauzvrat vraća vrhunske poljoprivredne proizvode, koji su po svojim nutritivnim karakteristikama jedinstveni u svijetu.

Ovogodišnji proljetni ciklus doživljava pravo osvježenje te u nekim tematikama potpuni zaokret s ciljem ponude novih edukacija, koje će potaknuti nove ideje i pokušati preokrenuti trendove kod lokalnih i regionalnih chefova te ostalih ugostiteljskih djelatnika. Tijekom ožujka i travnja održavat će se radionice pod vodstvom domaćih i inozemnih chefova.

U nastavku pročitajte zanimljive članke o proljetnom ciklusu radionica 2022. godine.

HRT_članak.pdf (pdf, 869,0 KB)
Glas Istre_članak.pdf (pdf, 3,5 MB)

Podijelite