U punom mahu se održavaju radionice proljenog ciklusa 2023. godine

U punom mahu se održavaju radionice proljenog ciklusa 2023. godine

Proljetni ciklus edukacijsko-kuharskih radionica 2023. godine službeno je započeo radionicama chefa Davida Skoka na tematiku valorizacije ribe i morskih plodova, koje su započele 13. ožujka 2023. godine.

U ponedjeljak 13. ožujka započeo je novi ciklus edukacijsko kuharskih radionica u Edukacijsko gastronomskom centru Istre. Program je i za ovaj ciklus vrlo osebujan i interesantan te uključuje mnoge teme, od morskih do mesnih, povrtnih i slatkih, kreativnih i inovativnih.

Tjedan je započeo fantastičnim radionicama ekstrovertnog i uvijek zanimljivog chefa Davida Skoka. Tema njegove prve radionice bili su glavonošci. Sipa, sipica, bobić, lignja, lignjun, lignjica, liganj i hobotnice pripremali su se tijekom ove radionice s ciljem njihovog detaljnijeg upoznavanja i gastronomske valorizacije. U lokalnoj gastronomiji uglavnom su prisutni u jednostavnim jelima a ovom radionicom chef David Skoko dao im je veću gastronomsku važnost, te upoznao polaznike sa svojim kreativnim idejama oko njihove kulinarske i prehrambene iskoristivosti.

Drugom temom David Skoko predstavio je upravo jela koja su njegovu konobu Batelina učinile popularnom. Ovom radionicom David je predstavio svu svoju kreativnost i vještine prikupljene na svojim svjetskim putovanjima na kojim je i sam učio te stečeno znanje uključio u svoja najbolja jela. Skoko znanje temelji na svježim jutarnjim ulovima i tradicijskim ribljim jelima koje je naslijedio od svojih roditelja, te na nemirnoj mašti koja neumorno stvara nova jela i kreira jelovnike temeljene na lokalnim proizvodima.

Dan nakon Davida Skoka radionicu je vodio jedan od najboljih kuhara u Hrvatskoj, podrijetlom Maltežanin, Jefrrey Vella. Jeffrey se uhvatio u koštac s temom zimskog povrća te ga predstavio u svojoj osebujnoj visokoj gastronomiji. Chef Jeffrey Vella tijekom svoje radionice upoznao je polaznike s mnogim mogućnostima i potencijalom zimskog povrća te potaknuo kuhare na kreativno promišljanje u pripremi kako gotovih jela tako i priloga koji nadopunjuju predjela i glavna jela. Prije same kuharske radionice Nina Išić mag.ing.agr.sa Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča predstavila je kuharima polaznicima sve kvalitete lokalnog zimskog povrća, tehnologiju proizvodnje i nutritivne vrijednosti koje krase lokalno zimsko povrće.

I ovim ciklusom, Edukacijsko gastronomski centar Istre dokazuje da ostaje najvrjednija platforma za valorizaciju i promociju lokalnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda putem gastronomije odnosno putem educiranih kuhara. Kuhari svojim znanjem i poštovanjem prema namirnicama i proizvodima jedinstveni su kanal komunikacije s krajnjim potrošačima odnosno gostima njihovih restorana ili konoba, čime se vrijednost lokalnih proizvoda višestruko povećava, a time osigurava dodana vrijednost primarnim proizvođačima. Upravo kontinuirana edukacija ugostiteljskog osoblja u cilju poznavanja lokalnih namirnica i njihovom gastronomskom potencijalu, predstavlja glavni preduvjet za dugotrajni i kvalitetni rad ugostiteljskog i hotelijerskog sektora te stvaranja prepoznatljive eno gastronomske destinacije koja svoju ponudu gradi na proizvodima iz okruženja.

U nastavku donosimo fotogafije održanih radionica.

Podijelite