Ciklusi edukacijsko-kuharskih radionica
Edukacijsko-kuharske radionice u Edukacijsko gastronomskom centru Istre organiziraju se dvaput godišnje, u proljetnom i jesenskom ciklusu, čime se prati prirodni ritam sezone i svježih namirnica. Svaka tema radionice pažljivo je osmišljena kako bi naglasila sezonalnost sastojaka i pružila sudionicima konkretne primjere primjene sezonskih proizvoda u njihovim jelovnicima.
Od osnutka Centra do danas održano je 18 edukacijskih ciklusa (9 proljetnih i 9 jesenskih), tijekom kojih je provedeno više od 250 kuharskih radionica. Ove radionice privukle su više od 2700 sudionika, među kojima su kuhari, ugostitelji i hotelijeri koji žele unaprijediti svoje kulinarske vještine te usvojiti inovativne tehnike i recepte.
Teme radionica dogovaraju se u suradnji s Obrtničkom komorom Istarske županije, Cehom ugostiteljstva i turizma te ostalim partnerima projekta. Važan doprinos daju i dugogodišnji sudionici te novi polaznici, čije ideje i prijedlozi pomažu u oblikovanju programa prilagođenih potrebama i trendovima u ugostiteljstvu i gastronomiji.
Pridružite se i vi zajednici profesionalaca koji kontinuirano unapređuju svoje znanje u prostoru posvećenom edukaciji, razmjeni ideja i izvrsnosti u pripremi jela temeljenih na lokalnim i sezonskim namirnicama. Za cjelovit pregled dosadašnjih radionica, istražite povijest održanih edukacijskih programa i otkrijte bogatstvo obrađenih tema.
Radionice 2024.
Proljetni ciklus 2024.
- Pâte à choux – slastičarska radionica – Robert Perić
- Neki novi rezovi boškarina, kako dodatno valorizirati vrhunsko meso - Zdravko Tomšić
- Japanske tehnike pripreme hrane u službi lokalnih namirnica - Saša Pribičević
- Slastičarske kreme, savršenstvo slatkih tekstura – Robert Perić
- Terine - stari / novi trendovi – Zašto je terina odličan izbor za hladno predjelo? – Zdravko Tomšić
- Leonardo Fonseca – Kreativna emocionalna gastronomija kroz tehnike i okuse
- Janja Benić – Sourdough focaccia u restoranskim sustavima – lievito madre
- Pansionski buffet kreiran na mjeru lokanih i sezonskih proizvoda – Zdravko Tomšić
- Mario Mihelj – Njegovo veličanstvo - meso (inovativni pogled, tehnike i recepti)
- Igor Jagodić – Sezonski meni restorana Strelec iz Ljubljane (1 Michelinova zvjezdica)
- Kreativno slastičarstvo - Maša Salopek
Jesenski ciklus 2024.
Radionice 2023.
Jesenski ciklus 2023.
-
David Skoko – Kreativna jela glavonožaca
-
David Skoko – Bestsellers Batelina
-
Jeffrey Vella – Zimsko povrće u visokoj gastronomiji
-
Robert Perić – Istarska špaleta kao namirnica u kreativnoj kuhinji
-
Robert Perić – Cioche ili puževi (puži), osebujne namirnice za osebujnu kuhinju
-
Ivan Ergović – Kreativne slastice
-
Ivan Ergović – Restoranski deserti
-
Sanja Krmpotić i Igor Černjul – Gostoljubivost, usluga i doživljaj, vrijednosti zbog kojih se gosti vraćaju
-
Zdravko Tomšić – Jela s plamena
-
Stiven Vunić – Kreativna kuhinja konobe Zijavica – put od polaznika kuharskih radionica EGCI-a do vrhunskog kuhara i potvrde JRE-a
-
Deni Srdoč – Izazovi klaoničke 5/4 u michelinovoj gastronomiji
-
Robert Perić i Igor Černjul – istarski destilati u gastronomiji i slastičarstvu
-
Deni Srdoč – Fingerfood i gin miksologija
-
Braco Sanjin – Kreativna gastronomija
Proljetni ciklus 2023.
-
Priska Thuring - Šafran, najskuplji začin na svijetu iz Istre i Opg Černjeka
-
Robert Perić - „Verrines“ deserti u čašicama
-
Maša Salopek - Kreativno slastičarstvo Maše Salopek
-
Matija Bogdan - Jesensko zeljasto povrće
-
Robert Perić - Istarske slastice u tradicionalnom i modernom slastičarstvu
-
Zdravko Tomšić - Tatar, batuta, kosano meso
-
Vana Babić - Društvene mreže, PR i fotografija kao alati promocije gastronomije
-
David Skoko - Što još moramo znati o plavoj ribii
-
Annamaria Kolić - Temelji istarske gastronomije na ENGLESKOM JEZIKU
Radionice 2022.
Jesenski ciklus 2022.
- Kumpir - jednostavna namirnica za složene priloge i jela
- Morske kreativne pašte
- Bijeli menu - riba list
- Kreativna otočka kuhinja restorana Boškinac
- Mini slastice u modernom slatičarstvu
- Kreativna gastronomija s mesom istarskog tovara
- Maruni i gljive - sezonske namirnice visoke kuhinje
- Gostoljubivost, usluga i doživljaj, vrijednosti zbog kojih se gosti vraćaju
- Torte - novi trendovi
Proljetni ciklus 2022.
- Vegetarijanska i veganska kuhinja
- Jednostavne slastice za zajutrak i doručak
- Jednostavna slana jela za zajutrak
- Kreativna gastronomija by Hrvoje Kroflin
- Moderni reinterpretirani istarski deserti i kokteli s lokalnim alkoholima
- Lokalne namirnice u službi japanske kuhinje
- Autorske pizze s lokalnim karakterom
- Istrian urban food
- Šparuga, bljušt, veprin – samoniklo bilje iz Istre
- Gostoljubivost, usluga i doživljaj, vrijednosti zbog kojih se gosti vraćaju
- Kreativna riblja kužina
Radionice 2021.
Jesenski ciklus 2021.
- Dagnje u kreativnoj gastronomiji
- Invazivne vrste Jadrana i njihov kulinarski potencijal
- Gastronomija sirove hrane
- Moć gostoljubivosti: kako zadržati goste, potaknuti ih trošiti više i dovoditi nove goste - napredna radionica
- Gastronomija Michelinove zvijezdice
- Žene u kužini i njihov pristup gastronomiji
- Napredno slastičarstvo - kreme
- Kobasice i terine u visokoj gastronomiji
- Napredna pekarska radionica
- Napredno slastičarstvo - tijesta
- Damir i Ornella: Beskompromisna lokalna namirnica kao koncept "top" kvalitete
Proljetni ciklus 2021.
- Uskršnje slastice
- Brza i jednostavna jela od lokalne ribe
- Suvremena jednostavna jela od mesa boškarina
- Bakalaj - riba koja povezuje Norvešku, Veneciju i Istru
- Nove gastronomske vrijednosti mesa divljači iz Istre
- Istarski tapasi, rakije i cigare
- Kruh - neodvojiv dio jelovnika vrhunskih restorana
- Moć gostoljubivosti - kako zadržati i privući goste
- Kreativna gastronomija s nekim novim povrćem
- Kreativno slastičarstvo Roberta Hromalića - LE kolač Zagreb
Radionice 2020.
Jesenski ciklus 2020.
- Povezivanje moderne mediteranske kuhinje s koktelima lokalnog karaktera
- Visoka gastronomija inspirirana domaćim sastojcima
- Krostate iz peći – priprema i tehnike pečenja
- Sljubljivanje kreativne kuhinje Marine Gaši sa pjenušavim vinima
- Autorske slastice Petre Jelenić (dvodnevna radionica)
- Kruh – neodvojiv dio jelovnika vrhunskih restorana
- Visoka gastronomija i sezonske namirnice by Jeffrey Vella
- Malvazija kroz pet sljedova kreativnih jela
- Jela na bazi lokalne ribe u plažnim objektima
- Šafran iz Istre – kako pripremati najbolji začin na svijetu
- Kreativne pizze s lokalnim karakterom
Radionice 2019.
Proljetni ciklus 2019.
- Deserti s lokalnim karakterom - Robert Perić
- Kako sljubiti hranu i vino - Fabrizio Vežnaver i Filip Savić
- Istarski pršut kao namirnica u kreativnoj gastronomiji - Robert Perić
- Plavo je zdravo, jednostavna jela od plave ribe - David Skoko
- Lokalne namirnice u kuhinji Marine Gaši - Marina Gaši
- Torte u restoraterstvu i hotelijerstvu - Robert Perić
- Kreativna jela s roštilja - Marijo Čepek
- Oštrige i pedoći iz Limskog kanala - David Skoko
- Neka nova jela Hrvoja Zirojevića - Hrvoje Zirojević
- Ekološki proizvodi Istre u "Michelinovoj" kuhinji - Emanuele Scarello
Jesenski ciklus 2019.
- Visoka kuhinja - kuhati sezonski i kuhati lokalno - Jeffrey Vella
- Jadranska riba u službi norveške kuhinje - Daniel Rosvold i Robert Elias Rydland
- Meso boškarina na norveški način - Daniel Rosvold i Robert Elias Rydland
- Šest inovativnih deserata od istarske skute - Robert Perić
- Kreativna gastronomija najmlađeg Michelinovog chefa Hrvatske - Deni Srdoč
- Istarska mozzarella u modernoj gastronomiji - Robert Perić
- Ribe plosnatice (švoje i švojati) na način Davida Skoka - David Skoko
- Urban fish food - novi trendovi u valorizaciji plave ribe - David Skoko
- Restoranski deserti na bazi lokalnih namirnica - Petra Jelenić
- Kako sljubiti hranu i vino - Fabrizio Vežnaver i Filip Savić
- Kreativne pizze s lokalnim karakterom - Mainardi food
- Istarski crveni češnjak - novi gastronomski brand - Robert Perić
Radionice 2018.
Proljetni ciklus 2018.
- Tehnike rezanja i obrade tune - David Skoko
- Jela od morske landovine - riba većih morskih dubina - David Skoko
- Fingerfood s lokalnim namirnicama - Robert Perić
- Biftek i ramstek - pisanica i slabina, od osnova do grilla - Marijo Čepek
- Friganje i prženje na zdrav način - Marijo Čepek
- Kreativna gastronomija s mesom boškarina i tovara - Emanuele Scarello
- Radionica: Kako pripremiti vrhunski caffè? - Illy akademija
- Brioche, croissant, krofne - Slastice za bolji zajutrak - Robert Perić
- Food dizajn, tradicija i trendovi - Tomislav Škunca
- Kreativna gastronomija Danijela Đekića
- Rasijecanje mesa i gastronomska valorizacija pojedinih anatomskih rezova mesa - Robert Perić
- Svinjska polovica od A-Ž, iskoristivost bez viškova - Mate Janković
Jesenski ciklus 2018.
- Burgeri - Ivan Zidar
- Kreativna vegetarijanska kuhinja - Marijo Čepek
- Ekološki proizvodi Istre u gastronomiji - Robert Perić
- Plava riba od glave do repa - David Skoko
- Food dizajn i konzerviranje hrane - Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović
- Čokoladne instalacije i dekoracije - Robert Perić
- Gastronomija jadranskih muzgavaca - David Skoko
- Mise en place - Marijo Čepek
- Kreativna riblja kuhinja - Hrvoje Zirojević
- Kreativna radionica školjki i školjkaša - Robert Perić
Radionice 2017.
Proljetni ciklus 2017.
- Kuhinja s mesom istarskog magarca - Robert Perić
- Mesni odresci i zrenje mesa - Marijo Čepek
- Barbun od glave do repa - David Skoko
- Osnove restoranskih deserta - Robert Perić
- Kreativna kuhinja - Meso istarskog goveda - Janez Bratovž
- Kreativna kuhinja - Moderno serviranje hrane - Janez Bratovž
- SOUS VIDE - kuhanje u vakuumu - Robert Perić
- Kadel od glave do repa - David Skoko
- Gastronomija istarskih tartufa - Damir Modrušan
- Moderni restoranski deserti - Robert Perić
- Osnove posluživanja za konobare - Igor Černjul
- Alge sjeverno jadranskog mora u gastronomiji - David Skoko
Jesenski ciklus 2017.
- Burgeri - Marijo Čepek
- Cipal od glave do repa - David Skoko
- Kreativna kuhinja Janeza Bratovža
- Pirjanje mesa- priprema, tehnike i serviranje - Robert Perić
- Tradicionalne tjestenine Istre - Davorka Šajina
- Radionica biškoti i keksi od raznih vrsta tijesta - Robert Perić
- Zdrave i posebne „free“ slastice - Vesna Krajnović
- Kreativna radionica Danijela Đekića - Danijel Đekić
- Švoja od glave do repa - David Skoko
- Zdrava i posebna prehrana - slana jela - Vesna Krajnović
Radionice 2016.
Proljetni ciklus 2016.
- Aperitivna morska jela - David Skoko
- Rižoti, orzotti - Robert Perić
- Meso istarskog goveda - Zdravko Tomšić
- Ribe Jadrana - Zdravko Tomšić
- Restoranski deserti - Robert Perić
- Tjestenine od različitih brašna - Ana Ugarković
- Punjene tjestenine - Ana Ugarković
- Meso Istarskog magarca - Robert Perić
- Istarske namirnice u službi japanske kuhinje - Sachio Anraku
Jesenski ciklus 2016.
- Plava riba u gastronomiji - David Skoko
- Mesni odresci i zrenje mesa - Robert Perić
- „Street food“ jela od ribe i morskih plodova - David Skoko
- Prhka tijesta u slastičarstvu - Robert Perić
- Valorizacija šafrana iz Istre - David Skoko
- Restoranska vegetarijanska kuhinja - Ana Ugarković
- Tjestenine od lokalnih brašna - Ana Ugarković
- Meso istarskog goveda - Pino Kuhar
- Meso istarskog goveda - Pino Kuhar
- Gastronomska valorizacije sireva i mliječnih proizvoda - Robert Perić