Ciklusi edukacijsko-kuharskih radionica

Edukacijsko-kuharske radionice u Edukacijsko gastronomskom centru Istre organiziraju se dvaput godišnje, u proljetnom i jesenskom ciklusu, čime se prati prirodni ritam sezone i svježih namirnica. Svaka tema radionice pažljivo je osmišljena kako bi naglasila sezonalnost sastojaka i pružila sudionicima konkretne primjere primjene sezonskih proizvoda u njihovim jelovnicima.

Od osnutka Centra do danas održano je 18 edukacijskih ciklusa (9 proljetnih i 9 jesenskih), tijekom kojih je provedeno više od 250 kuharskih radionica. Ove radionice privukle su više od 2700 sudionika, među kojima su kuhari, ugostitelji i hotelijeri koji žele unaprijediti svoje kulinarske vještine te usvojiti inovativne tehnike i recepte.

Teme radionica dogovaraju se u suradnji s Obrtničkom komorom Istarske županije, Cehom ugostiteljstva i turizma te ostalim partnerima projekta. Važan doprinos daju i dugogodišnji sudionici te novi polaznici, čije ideje i prijedlozi pomažu u oblikovanju programa prilagođenih potrebama i trendovima u ugostiteljstvu i gastronomiji.

Pridružite se i vi zajednici profesionalaca koji kontinuirano unapređuju svoje znanje u prostoru posvećenom edukaciji, razmjeni ideja i izvrsnosti u pripremi jela temeljenih na lokalnim i sezonskim namirnicama. Za cjelovit pregled dosadašnjih radionica, istražite povijest održanih edukacijskih programa i otkrijte bogatstvo obrađenih tema.


 

Radionice 2024.

Proljetni ciklus 2024. 

Jesenski ciklus 2024. 


Radionice 2023.

Jesenski ciklus 2023.

  • David Skoko – Kreativna jela glavonožaca 
  • David Skoko – Bestsellers Batelina
  • Jeffrey Vella – Zimsko povrće u visokoj gastronomiji 
  • Robert Perić – Istarska špaleta kao namirnica u kreativnoj kuhinji 
  • Robert Perić – Cioche ili puževi (puži), osebujne namirnice za osebujnu kuhinju
  • Ivan Ergović – Kreativne slastice
  • Ivan Ergović – Restoranski deserti
  • Sanja Krmpotić i Igor Černjul – Gostoljubivost, usluga i doživljaj, vrijednosti zbog kojih se gosti vraćaju
  • Zdravko Tomšić – Jela s plamena
  • Stiven Vunić – Kreativna kuhinja konobe Zijavica – put od polaznika kuharskih radionica EGCI-a do vrhunskog kuhara i potvrde JRE-a 
  • Deni Srdoč – Izazovi klaoničke  5/4 u michelinovoj gastronomiji
  • Robert Perić i Igor Černjul – istarski destilati u gastronomiji i slastičarstvu
  • Deni Srdoč – Fingerfood i gin miksologija
  • Braco Sanjin – Kreativna gastronomija

Proljetni ciklus 2023.

  • Priska Thuring - Šafran, najskuplji začin na svijetu iz Istre i Opg Černjeka
  • Robert Perić - „Verrines“ deserti u čašicama
  • Maša Salopek - Kreativno slastičarstvo Maše Salopek
  • Matija Bogdan - Jesensko zeljasto povrće
  • Robert Perić - Istarske slastice u tradicionalnom i modernom slastičarstvu
  • Zdravko Tomšić - Tatar, batuta, kosano meso
  • Vana Babić - Društvene mreže, PR i fotografija kao alati promocije gastronomije
  • David Skoko - Što još moramo znati o plavoj ribii
  • Annamaria Kolić - Temelji istarske gastronomije na ENGLESKOM JEZIKU

Radionice 2022.

Jesenski ciklus 2022.

  • Kumpir - jednostavna namirnica za složene priloge i jela
  • Morske kreativne pašte
  • Bijeli menu - riba list
  • Kreativna otočka kuhinja restorana Boškinac
  • Mini slastice u modernom slatičarstvu
  • Kreativna gastronomija s mesom istarskog tovara
  • Maruni i gljive - sezonske namirnice visoke kuhinje
  • Gostoljubivost, usluga i doživljaj, vrijednosti zbog kojih se gosti vraćaju
  • Torte - novi trendovi

Proljetni ciklus 2022.

  • Vegetarijanska i veganska kuhinja
  • Jednostavne slastice za zajutrak i doručak
  • Jednostavna slana jela za zajutrak
  • Kreativna gastronomija by Hrvoje Kroflin
  • Moderni reinterpretirani istarski deserti i kokteli s lokalnim alkoholima
  • Lokalne namirnice u službi japanske kuhinje
  • Autorske pizze s lokalnim karakterom
  • Istrian urban food
  • Šparuga, bljušt, veprin – samoniklo bilje iz Istre
  • Gostoljubivost, usluga i doživljaj, vrijednosti zbog kojih se gosti vraćaju
  • Kreativna riblja kužina

 


Radionice 2021.

Jesenski ciklus 2021.

  • Dagnje u kreativnoj gastronomiji
  • Invazivne vrste Jadrana i njihov kulinarski potencijal
  • Gastronomija sirove hrane
  • Moć gostoljubivosti: kako zadržati goste, potaknuti ih trošiti više i dovoditi nove goste - napredna radionica
  • Gastronomija Michelinove zvijezdice
  • Žene u kužini i njihov pristup gastronomiji
  • Napredno slastičarstvo - kreme
  • Kobasice i terine u visokoj gastronomiji
  • Napredna pekarska radionica
  • Napredno slastičarstvo - tijesta
  • Damir i Ornella: Beskompromisna lokalna namirnica kao koncept "top" kvalitete

Proljetni ciklus 2021.

  • Uskršnje slastice
  • Brza i jednostavna jela od lokalne ribe
  • Suvremena jednostavna jela od mesa boškarina
  • Bakalaj - riba koja povezuje Norvešku, Veneciju i Istru
  • Nove gastronomske vrijednosti mesa divljači iz Istre
  • Istarski tapasi, rakije i cigare
  • Kruh - neodvojiv dio jelovnika vrhunskih restorana
  • Moć gostoljubivosti - kako zadržati i privući goste
  • Kreativna gastronomija s nekim novim povrćem
  • Kreativno slastičarstvo Roberta Hromalića - LE kolač Zagreb

 


Radionice 2020.

Jesenski ciklus 2020.

  • Povezivanje moderne mediteranske kuhinje s koktelima lokalnog karaktera
  • Visoka gastronomija inspirirana domaćim sastojcima
  • Krostate iz peći – priprema i tehnike pečenja
  • Sljubljivanje kreativne kuhinje Marine Gaši sa pjenušavim vinima
  • Autorske slastice Petre Jelenić  (dvodnevna radionica)
  • Kruh – neodvojiv dio jelovnika vrhunskih restorana
  • Visoka gastronomija i sezonske namirnice by Jeffrey Vella
  • Malvazija kroz pet sljedova kreativnih jela
  • Jela na bazi lokalne ribe u plažnim objektima
  • Šafran iz Istre – kako pripremati najbolji začin na svijetu
  • Kreativne pizze s lokalnim karakterom

Radionice 2019.

Proljetni ciklus 2019.

  • Deserti s lokalnim karakterom - Robert Perić
  • Kako sljubiti hranu i vino - Fabrizio Vežnaver i Filip Savić
  • Istarski pršut kao namirnica u kreativnoj gastronomiji - Robert Perić
  • Plavo je zdravo, jednostavna jela od plave ribe - David Skoko
  • Lokalne namirnice u kuhinji Marine Gaši - Marina Gaši
  • Torte u restoraterstvu i hotelijerstvu - Robert Perić
  • Kreativna jela s roštilja - Marijo Čepek
  • Oštrige i pedoći iz Limskog kanala - David Skoko
  • Neka nova jela Hrvoja Zirojevića - Hrvoje Zirojević
  • Ekološki proizvodi Istre u "Michelinovoj" kuhinji - Emanuele Scarello

Jesenski ciklus 2019.

  • Visoka kuhinja  - kuhati sezonski i kuhati lokalno - Jeffrey Vella
  • Jadranska riba u službi norveške kuhinje - Daniel Rosvold i Robert Elias Rydland
  • Meso boškarina na norveški način - Daniel Rosvold i Robert Elias Rydland
  • Šest inovativnih deserata od istarske skute - Robert Perić
  • Kreativna gastronomija najmlađeg Michelinovog chefa Hrvatske  - Deni Srdoč
  • Istarska mozzarella u modernoj gastronomiji  - Robert Perić
  • Ribe plosnatice (švoje i švojati) na način Davida Skoka - David Skoko
  • Urban fish food - novi trendovi u valorizaciji plave ribe - David Skoko
  • Restoranski deserti na bazi lokalnih namirnica - Petra Jelenić
  • Kako sljubiti hranu i vino - Fabrizio Vežnaver i Filip Savić
  • Kreativne pizze s lokalnim karakterom - Mainardi food
  • Istarski crveni češnjak - novi gastronomski brand - Robert Perić

Radionice 2018.

Proljetni ciklus 2018.

  • Tehnike rezanja i obrade tune - David Skoko
  • Jela od morske landovine - riba većih morskih dubina - David Skoko
  • Fingerfood s lokalnim namirnicama - Robert Perić
  • Biftek i ramstek - pisanica i slabina, od osnova do grilla - Marijo Čepek
  • Friganje i prženje na zdrav način - Marijo Čepek
  • Kreativna gastronomija s mesom boškarina i tovara - Emanuele Scarello
  • Radionica: Kako pripremiti vrhunski caffè? - Illy akademija
  • Brioche, croissant, krofne - Slastice za bolji zajutrak - Robert Perić
  • Food dizajn, tradicija i trendovi - Tomislav Škunca
  • Kreativna gastronomija Danijela Đekića
  • Rasijecanje mesa i gastronomska valorizacija pojedinih anatomskih rezova mesa - Robert Perić
  • Svinjska polovica od A-Ž, iskoristivost bez viškova - Mate Janković

Jesenski ciklus 2018.

  • Burgeri - Ivan Zidar
  • Kreativna vegetarijanska kuhinja - Marijo Čepek
  • Ekološki proizvodi Istre u gastronomiji - Robert Perić
  • Plava riba od glave do repa - David Skoko
  • Food dizajn i konzerviranje hrane - Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović
  • Čokoladne instalacije i dekoracije - Robert Perić
  • Gastronomija jadranskih muzgavaca - David Skoko
  • Mise en place - Marijo Čepek
  • Kreativna riblja kuhinja - Hrvoje Zirojević
  • Kreativna radionica školjki i školjkaša - Robert Perić

Radionice 2017.

Proljetni ciklus 2017.

  • Kuhinja s mesom istarskog magarca - Robert Perić
  • Mesni odresci i zrenje mesa - Marijo Čepek
  • Barbun od glave do repa - David Skoko
  • Osnove restoranskih deserta - Robert Perić
  • Kreativna kuhinja - Meso istarskog goveda - Janez Bratovž
  • Kreativna kuhinja - Moderno serviranje hrane - Janez Bratovž
  • SOUS VIDE - kuhanje u vakuumu - Robert Perić
  • Kadel od glave do repa - David Skoko
  • Gastronomija istarskih tartufa - Damir Modrušan
  • Moderni restoranski deserti    - Robert Perić
  • Osnove posluživanja za konobare - Igor Černjul
  • Alge sjeverno jadranskog mora u gastronomiji - David Skoko

Jesenski ciklus 2017.

  • Burgeri - Marijo Čepek
  • Cipal od glave do repa - David Skoko
  • Kreativna kuhinja Janeza Bratovža
  • Pirjanje mesa- priprema, tehnike i serviranje - Robert Perić
  • Tradicionalne tjestenine Istre - Davorka Šajina
  • Radionica biškoti i keksi od raznih vrsta tijesta - Robert Perić
  • Zdrave i posebne „free“ slastice - Vesna Krajnović
  • Kreativna radionica Danijela Đekića - Danijel Đekić
  • Švoja od glave do repa - David Skoko
  • Zdrava i posebna prehrana - slana jela - Vesna Krajnović

Radionice 2016.

Proljetni ciklus 2016.

  • Aperitivna morska jela - David Skoko
  • Rižoti, orzotti - Robert Perić
  • Meso istarskog goveda - Zdravko Tomšić
  • Ribe Jadrana - Zdravko Tomšić
  • Restoranski deserti - Robert Perić
  • Tjestenine od različitih brašna - Ana Ugarković
  • Punjene tjestenine - Ana Ugarković
  • Meso Istarskog magarca - Robert Perić
  • Istarske namirnice u službi japanske kuhinje - Sachio Anraku

Jesenski ciklus 2016.

  • Plava riba u gastronomiji - David Skoko
  • Mesni odresci i zrenje mesa - Robert Perić
  • „Street food“ jela od ribe i morskih plodova - David Skoko
  • Prhka tijesta u slastičarstvu - Robert Perić
  • Valorizacija šafrana iz Istre - David Skoko
  • Restoranska vegetarijanska kuhinja - Ana Ugarković
  • Tjestenine od lokalnih brašna - Ana Ugarković
  • Meso istarskog goveda - Pino Kuhar
  • Meso istarskog goveda - Pino Kuhar
  • Gastronomska valorizacije sireva i mliječnih proizvoda - Robert Perić